Joodse leerlingen in 1951 verwijderd uit klassen van prinsessen

julianaMet medeweten van koningin Juliana werden in 1951 Joodse leerlingen preventief verwijderd uit de klassen op de Nieuwe Baarnsche School waarin de prinsesjes Margriet en Irene geplaatst werden. Dit blijkt uit een artikel van historicus Bart Wallet in het Nieuw Israelietisch Weekblad dat vandaag verschijnt.

Het initiatief tot het verwijderen van Joodse leerlingen ging uit van ‘een bepaalde kring van Baarnse ingezeten’, met medeweten van koningin Juliana. De ouders van de verwijderde Joodse leerlingen benaderden het Hof waarna Juliana in antwoord verklaarde dat ‘de Oranjes niet antisemitisch zijn’. Uiteindelijk verdween de zaak in de doofpot.

Het artikel is geschreven door vooraanstaand historicus Bart Wallet. Hij is onderzoeksleider religiegeschiedenis aan de VU. Hij kreeg exclusieve toegang tot het onder andere het Koninklijk Huisarchief, het archief van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en diverse privé-archieven.

NIW-hoofdredacteur Maurice Swirc verklaart: „Dit is een potentieel explosieve geschiedenis, zeker ook omdat het zes jaar na de Sjoa plaatsvond. Nader onderzoek zal de precieze gang van zaken in beeld moeten brengen. Maar de houding van Juliana roept voor Joods Nederland – op zijn minst – indringende vragen op. ” De Joodse gemeenschap is van oudsher zeer Oranjegezind. Tot vandaag wordt in de sjoeldienst standaard gebeden voor het Koningshuis.

Op vragen van het NIW aan De Nieuwe Baarnsche School – die het artikel vooraf ter inzage kreeg – kwam geen enkel antwoord.

Lees het volledige artikel in het NIW

Oproep

Het NIW verzoekt Iedereen die zelf herinneringen heeft aan de geschiedenis van het scheiden van Joodse leerlingen op de Nieuwe Baarnsche School, of die iemand kent die er (mogelijk) herinneringen aan heeft, de redactie te mailen op [email protected]

Lees hier het artikel.

En hier het hoofdredactioneel commentaar bij het artikel

4 Reacties

 1. I am shocked; what a sad story! I remember being among the crowd cheering at Juliana’s wedding in the late 1930s. I’m really disappointed in the House of Orange at this late date….

 2. Tja, haar man was toch ook lid van een verkeerde club? Iets met een ‘S’ ? 😉

 3. Geacht NIW,

  Ik denk persoonlijk dat het in de huidige sfeer van groeiend antisemitisme, mede door sterk propagerende palestijnse partijen, niet de tijd is om dit breed in het voetlicht te brengen. Mensen prevaleren gevoel boven verstand in de vorming van een mening wanneer het Israel en de joden betreft. Duidelijke aanduiding van een antisemitisch koningshuis zal een gedeelte van het Nederlandse Volk(…) wellicht de twijfels over de eigen anti-joodse sentimenten doen weghalen.

  gr., Levi Bertrand

 4. Ik heb ergens foto’s in mijn files, waarop tijdens een pleziervaart met de Kon.Jacht Piet Heyn, n.b. een huwelijks
  geschenk van het Nederlandse Volk aan Juliana en Bernard, de perfide nazi vlag met hakenkruis aan de voormast
  wapperde.
  Vergeet ook niet, dat Bernard, nadat NL door de Duitsers was ingenomen, dezelfde Bernard zich per brief heeft
  aangeboden aan Hitler, om Stadhouder te worden voor de Duitsers in NL.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.