Dam-saga escaleert verder

De gemeente Amsterdam slaagt er maar niet in de escalerende situatie tussen pro- en anti-Israëldemonstranten op de Dam een halt toe te roepen. Afgelopen zaterdag raakte de Joodse Michael Jacobs gewond door toedoen van pro-Palestijnse activisten.

‘Die man werd net aangevallen!,” zegt een omstander boos tegen een agent op de Dam, terwijl hij wijst naar de Joodse pro-Israelactivist Michael Jacobs. Het zijn beelden die op internet opdoken nadat Jacobs afgelopen zaterdag gewond raakte toen hij bij een pro-Palestinademonstratie op de Dam in Amsterdam stond.

“Er hing een oorlogssfeer die dag,” vertelt Jacobs het NIW. Hij stond met een Israëlische vlag om zijn schouders naast de pro-Palestijnse demonstratie. “Toen ik die vlag omdeed begonnen ze ‘Jood’ en ‘zionist’ naar me te roepen.” Volgens Jacobs escaleerde de situatie toen de groep met een groot laken in de kleuren van de Palestijnse vlag op hem af liep. “Ze trokken dat doek over mij en mijn spandoek heen, daardoor kwam ik hard ten val.” Dat Jacobs met flinke kracht naar de grond moet zijn gewerkt is te zien aan zijn verwondingen. Hij heeft een blauw oog, een opgezwollen gezicht en een gehavende knie.

Pogingen van burgemeesters
Het vormt het zoveelste incident tussen de pro-Israël- en pro-Palestinabetogers op de Dam. Aan beide zijden werden eerder mensen aangehouden voor het gebruiken van geweld of intimidatie. Om de situatie een halt toe te roepen nam oud-burgemeester Eberhard van der Laan al in 2016 maatregelen. Hij besloot dat de pro- en anti-Israëldemonstranten minstens vijftig meter van elkaar moesten staan. Toen die aanpak weinig succesvol bleek, liet Van der Laan de groepen om de week demonstreren. In de praktijk trokken beide kampen zich daar weinig van aan. Huidig burgemeester Femke Halsema probeert desondanks het wekelijkse schema te handhaven. De pro-Palestinademonstranten mogen elke even week in het weekend maximaal drie uur per dag hun boodschap uitdragen, de pro-Israëlclub mag dat tijdens oneven weken. Een van de beroepsactivisten uit het pro-Palestinakamp tekende daartegen bezwaar aan bij de voorzieningsrechter. Die vonniste dat de aanpak juridisch houdbaar is.

Abu Eenarm
Maar daarmee blijkt het probleem bij lange na niet opgelost. De pro-Palestijnse demonstranten stonden er namelijk afgelopen zaterdag opnieuw, tijdens een oneven week, terwijl het niet ‘hun beurt’ was. Toch mocht dat, want het voorschrift geldt maar voor enkele ‘organisatoren’ van de demonstraties. “Niet elke demonstrant is hier nu aan gebonden,” zegt Sebastiaan Meijer, woordvoerder van de gemeente Amsterdam. “De voorschriften waardoor partijen worden gescheiden gelden voor de bij de gemeente bekende organisatoren die hebben bewezen dat hun gedrag tot wanordelijkheden of strafbare feiten heeft geleid. Wel wil de burgemeester in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie de confrontaties tussen beide partijen zo veel mogelijk tegengaan.” Die spanning resulteerde in de schermutselingen afgelopen weekend, waarbij Jacobs gewond raakte. Bij de pro-Palestinagroep ontbraken beroepsactivist Simon Vrouwe en zijn karretje met posters van bloedige beelden uit Syrië, door hem aangemerkt als ‘beelden uit Gaza’. Maar de beruchte Hamasaanhanger Amin Abou Rashed was wel aanwezig.

Rashed, ook bekend als ‘Abu Eenarm’, werkte onder andere voor de Al-Aqsa Stichting, die ervan wordt verdacht geld door te sluizen naar Hamas. Rashed wordt door Israëlische veiligheidsdiensten aangemerkt als het hoofd van de Hamasfondsenwerving in West-Europa. Hij deelde op Facebook trots beelden van de demonstratie, waarop ook te zien is dat de pro-Palestina-activisten een Israëlische toerist duwen. Het filmpje toont verder hoe Jacobs een paar flinke porren krijgt van de tegenstanders. Het is niet duidelijk of hij toen al tegen de grond was gewerkt. Volgens Rashed zou ‘de Israëlische lobby’ geprobeerd hebben ‘de demonstratie te verstoren’. Waar de gemeente dus zijn best doet de situatie te beteugelen, duikt een nog grotere extremist dan Vrouwe op, die er een nog grotere wantoestand van maakt.

‘Zionisten afslachten’
Volgens Jacobs ging het niet om het ‘verstoren’ van de demonstratie. “Ik ben het niet eens met hun boodschap, daarom stond ik daar met mijn vlag en een spandoek.” Volgens hem werden er in het Arabisch opruiende toespraken gehouden met uitspraken als ‘het leger van Mohammed komt eraan’ en ‘we gaan de zionisten afslachten’. “Ik versta die woorden inmiddels,” aldus Jacobs. Hoewel er politie aanwezig was op de Dam, zegt Jacobs weinig hulp te hebben gekregen nadat hij gewond raakte. “Toen ik opgekrabbeld was, kwamen er twee agenten naar me toe die me vroegen op een andere plek te gaan staan, anders konden zij niks voor mij doen. Dat weigerde ik.” Voor zover bekend is er niemand aangehouden voor het toebrengen van letsel bij Jacobs. De politie had bij het ter perse gaan van dit NIW nog niet gereageerd op de vraag waarom er niet is ingegrepen. Volgens de gemeente Amsterdam zal er nu wel worden gekeken naar de pro-Palestijnse groep die zaterdag op de Dam stond. “Met de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, red.) zal worden nagegaan in hoeverre deze specifieke organisatie ook zulk gedrag heeft vertoond en in hoeverre zij dan ook in aanmerking komt zich aan het even-onevenvoorschrift te houden.”

Van Norren
Grof antisemitisme is geen uitzondering op het plein bij het Nationaal Monument. Voor zijn eigen veiligheid draagt Michael Jacobs een kleine camera op zijn lichaam, waarmee hij regelmatig schokkende uitingen van haat vastlegt. Zo filmde hij kortgeleden een voorbijganger die hem “Heil Hitler” toeriep. Op de beelden is te zien dat de politie op dat moment aanwezig was, maar niemand werd aangehouden.

Ook Palestina-activist Robert-Willem van Norren lijkt weg te komen met uitingen die door menigeen als antisemitisch worden gezien. Van Norren, die ironisch genoeg rondrijdt op een scootmobiel van een Israëlisch merk, moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij op de Dam stond met een poster van een Israëlische vlag met daarop een hakenkruis en een Israëlische vlag waarin de davidsster was vervangen door een kakkerlak. Volgens de rechtbankstukken verklaarde Van Norren dat hij de vlaggen niet meer zou gebruiken. “Binnen mijn actiegroep vindt een aantal mensen die de oorlog hebben meegemaakt dat die afbeelding niet kies is,” zei hij over het hakenkruis. Wat hijzelf van het gebruiken van het nazisymbool denkt, is niet terug te lezen. Er werd besloten niet over te gaan tot vervolging. “Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de beklaagde toch in herhaling zal vervallen,” aldus het Hof. Vervolging zou daarom ‘onvoldoende toegevoegde waarde hebben’.

Michael Jacobs: “Toch is het gek dat Joden elke keer aan het kortste eind trekken.” Hij meldt het NIW deze week aangifte te doen tegen de groep die hem verwondde.

Foto: Guido van Nispen

22 Reacties

 1. Wordt het niet tijd dat wij ons allen verzamelen op de Dam en M. Jacobs steunen en duidelijk laten horen ‘enough is enough!’ Of laten we weer over ons heen lopen ?

  • Wat willen jullie doen dan?

   Wij houden ons aan de wet. Het gerechtshof heeft net bepaald dat zelfs onze hardste boodschap niet strafblad is.

   Of willen jullie recht in eigen hand nemen of zo?

   • Met betrekking tot uw laatste zin….Dat doet u toch zelf al geruime tijd ?
    U beseft niet dat u, datgene dat u anderen verwijt, zelf al geruime tijd in de praktijk brengt.
    Heeft u geen zelfbeeld ? Geen zelfreflectie ? Even los van de inhoud … Het gaat mij nu even om de vorm….

 2. Laat Michael Jacobs ff filmpje online zetten. Hij neemt toch alles op met z’n gopro? En anders…. hou op met deze laster.

  • Mijnheer van der Linde, bent u niet degene die in december 2018 uit de Amsterdamse gemeenteraad werd verwijderd ? Vanwege onbehoorlijk gedrag ?
   Ik heb de indruk dat u overal ten tonele verschijnt als er iets te rellen valt ?
   Of belaster ik u nu ?

   • Klopt. Dat was ik. Had niks met onbehoorlijk gedrag te maken. Maar zullen we het hier bij dit onderwerp houden?

 3. Burgemeester Halsema heeft inmiddels op 5 april jl. een identieke brief als twee jaar geleden van de hand van haar voorganger van der Laan aan mijn broer Michael doen toekomen, waarin zij hem per direct als demonstrant definieert en sommeert zich te houden aan flinke beperkingen bij zijn moedige streven, om de ongebreidelde antisemitische en haat-zaaiende uitingen tegen Joden en Israël tegen te gaan. Hij wordt daarin nota bene als belangrijke oorzaak gezien van de spanningen op de Dam. En dat is nu je reinste omdraaien van de situatie. Hij is -samen met een handjevol andere individuele Israël-supporters- juist het gevolg van de aanwezigheid van de ‘Pallie-activisten’ met hun jarenlange –wekelijks en eenzijdig gebezigde- aantoonbare leugens, scheldpartijen, intimidaties en leuzen. Daarbij wordt de Dam door hen geclaimd en -ondanks hun (grond-)wettelijke overtredingen- worden zij door de gemeentelijke overheid daarbij praktisch ongemoeid gelaten. Met name een ‘individu’ als van Norren staat zelden –zoals Michael- alleen op de door hem opgeëiste (!) plek pal voor het Nationaal Monument, in zijn Israëlische scoot-mobiel, maar immer met een groepje herkenbare supporters. Hiermee overtreedt hij driemaal wekelijks de z.g. WOM. We mogen toch aannemen, dat al deze opruiende figuren nu dezelfde strikte regels dienen te hanteren, als mijn broer, want -ondanks ons veelvuldig verzoek de afgelopen jaren- bleef de gemeente tot nu toe consequent meten met twee maten.

  • Ik wil u en uw broer Michael wél mijn sympathie betuigen voor de wijze waarop u beiden in de gemeenteraad van Amsterdam spreekt.
   Dat is de plek waar de oplaaiende Jodenhaat dient te worden besproken.
   En aangepakt dient te worden.

 4. Dank voor het artikel. Heel jammer van deze insinuerende zin: ‘Aan beide zijden werden eerder mensen aangehouden voor het gebruiken van geweld of intimidatie.’ Dit aanhouden klopt feitelijk wel, maar aan de pro Pallie kant werd gedreigd met dood en geweld en geweld ook echt uitgevoerd. Meerdere keren. (Alle Joden/zionisten moeten dood, terwijl er van de pro_Israel kant niet geroepen is dat de tegenpartij dood of aan het gas zou moeten) Aan de Israel kant werd na veel uitdagen en schelden van de Pallies misschien hoogstens iemand weggeduwd waar dan aangifte van werd gedaan alsof het geweld was. Er werd nooit iemand met de dood bedreigd of groepen bedreigd of uitgescholden. De zin vind ik dus heel gevaarlijk en insinuerend. Goede week voor iedereen. Shavua TOV

  • Tis je kennelijk ontgaan dat Micheal Jacobs veroordeeld is voor mishandeling van één van ons. Aan onze kant is niemand veroordeeld, terwijl jullie alles opnemen met gopro’s. Simon is alleen veroordeeld voor collecteren. That’s all. Beetje zelfreflectie graag.

 5. Is het nu voor mevrouw Halasema zo moeilijk om de Dam schoon te houden van dat pro Palestijnse gespuis, die heel intimiderend zijn tegen langslopende mensen.
  Gewoon alles verbieden, wanneer Noren en aanhang daar niet meer mag staan, hoeft Michael Jacobs daar ook niet te staan. Zolang zij daar niks aan doet, is zij voor mij een waardeloze burgemeester!
  Straks wel natuurlijk op 4 Mei heel hypocriet daar staan te doen.

 6. Amsterdam is de hoofdstad van ons land. De Dam is in feite ons nationale dorpsplein. Hier wordt het nieuwe staatshoofd voorgesteld aan het volk en worden jaarlijks de doden uit de tweede wereldoorlog herdacht. Al geruime tijd is de Dam de het middelpunt van twee groeperingen die elkaar te lijf gaan waarbij de Jodenhaat duidelijk het meest trieste resultaat is.
  Een laf, slap gemeentebestuur staat het allemaal toe. Heeft rare regeltjes bedacht om de twee groeperingen te scheiden op een manier die niet haalbaar is.
  Ik ben Joods, maar ik haal het niet in mijn hoofd om mijn sympathie voor het Joodse volk en de staat Israel hier uit te dragen. Daar zijn andere manieren voor.
  Maar ik stel nadrukkelijk dat het wel zonneklaar is aangetoond dat Jodenhaat weer volop aanwezig is en dat dit schandalig is. En ja mevrouw Halsema, net als in de aanloop naar de tweede wereldoorlog en tijdens de tweede wereldoorlog keek het bestuur de andere kant uit.
  Ik wens u veel sterkte op 4 mei als u een krans legt. Ik zal dan denken aan mijn omgekomen familieleden én ik probeer mij in te leven hoe u zich moet voelen.
  Wilt u een APV uitvaardingen om de Dam van welke demo dan ook te vrijwaren ?

  • Doe aangifte van jodenhaat! Dan kan OM er over oordelen. En hou anders op met deze laster.

   Mag ik je erop wijzen dat het OM niet vind dat er sprake is van jodenhaat, en dat het gerechtshof dat bevestigd heeft.

   En ja, soms is er helaas wel echte jodenhaat, maar dat zijn geen mensen van ons én we treden direct op.

 7. Wat hebben Palestijnen te bieden om je mee te identificeren behalve een vele eeuwen oude traditie van geweld ? Niets ! Hun laatste “Jeruzalem conferentie” werd gehouden onder een reusachtig portret van Amin al-Hoesseini, de massa-moordenaar die overigens uit haat jegens alles wat niet Moslim is meer Europeanen heeft laten vermoorden dan Joden. Bij de Palestijnen wordt je niet vereerd als je een groot schrijver of componist of filosoof of wetenschapper bent, je wordt er pas gevierd wanneer je een grote moordenaar bent. Wie zich met Palestijnen identificeert, identificeert zich met een traditie van geweld. Het zou daarom werkelijk verrassen als er geen geweld voort zou komen uit pro-Palestijnse demonstraties: Ze zijn voor een bepaald soort mensen net zo onweerstaanbaar als poep voor vliegen.

 8. Het valt mij op dat u het woord laster gebruikt als iemand het niet met u eens is.
  Ook valt mij op dat u, mijnheer van der Linde wel eens even zal bepalen wat het onderwerp is en hoe wij hier over met elkaar dienen te praten.
  Met u ben ik in ieder geval uitgepraat.

  • Oneens zijn is prima. Maar mensen beschuldigen van onwaarheden zonder bewijs is laster. Jacobs heeft altijd een gopro aanstaan. Dus waar blijft de video dat hij belaagd is door ons? Die is er niet, want wij hebben hem niet belaagd.

 9. Op het eerste gezicht merkwaardig hoe mensen zich inzetten voor een dusver al tweemaal zonder succes tot volk uitgeroepen groep stammen met barbaarse regels. Stammen, die het na WO2 ook tijdens hun poging om samen met hun vrienden het restant van de Joden te vernietigen nóg belangrijker vonden om onderlinge rekeningen te vereffenen. Hoe kun je sympathie hebben voor stammen die er met een democratische meerderheid volgens puur fascistische principes voor gekozen hebben om ten koste van alles het heilige doel van het vernietigen van de Joden hogere prioriteit te geven dan de zorg voor het welzijn van hun kinderen of het stichten van een min of meer democratische staat die zijn burgers dient. Hoe kun je begrip willen kweken voor fanatieke idioten die zichzelf met terreur eigenhandig hebben ontdaan van hun belangrijkste bron van inkomen en in steeds grotere problemen raken. Zeer merkwaardig werkelijk die moeilijk te verklaren sympathie voor dit samenraapsel van bendes en dat terwijl er in twee naburige landen, nota bene met hulp van vrijwilligers met Nederlandse nationaliteit echte genocide, grootschalige verkrachting van vrouwen en zelfs jonge meisjes en berovingen plaatsvonden. Wat beweegt toch deze demonstranten juist tot zo’n bijzonder vreemde keuze die duidelijk werkelijk niets met mensenleed of -rechten te maken heeft ? Is het een buitengewone, moeilijk te verzadigen behoefte aan aandacht, is het geld, of is het toch gewoon antisemitisme ? Wat deze demonstranten ook moge bewegen, voor deze demonstranten en voor het Midden Oosten maakt het absoluut niets uit. Geld en energie blijven er in enorme hoeveelheden geïnvesteerd worden in verspreiding van haat, in geweld, in onderdrukking van vrouwen en van andersdenkenden, terwijl de bevolking er griezelig snel uit zijn voegen groeit en het ene conflict het andere aflost. Het zogenaamde onderwerp van de demonstraties, de “Palestijnen”, blijven elkaar traditiegetrouw het leven zo zuur mogelijk maken en zelfs een Dam vol demonstranten kan dat niet veranderen.

 10. De enige reden dat er “sympathie” is voor het “Palestijnse volk” is het feit dat er een relatie is met het Joodse volk en de staat Israel. Zo kan men Jodenhaat en haat tegen Israel ventileren.
  Er zijn wel meer volkeren in de wereld die op allerlei afschuwelijke wijzen lijden, in de letterlijke betekenis van het woord, maar omdat geen verband is met het Joodse volk en Israel is dit niet interessant.
  De “Palestijnen ” worden dubbel misbruikt, door hun eigen leiders en door hen die zogenaamd voor hen opkomen.

 11. zou het kunnen zijn dat de gemeente Amsterdam niet durft op te treden om escalatie te voorkomen met de zo langzamerhand grote groep islamitische inwoners die over het algemeen door de vele propaganda pro-Palestina zijn? Van Joodse kant hoeft men geen aanslagen te vrezen, dus dan maar kiezen voor de makkelijke weg.
  Ook als niet Joods valt het me op dat er duidelijk met twee maten gemeten wordt.
  straks weer dodenherdenking met zo langzamerhand toch wel huichelachtige woordvoerders. ik ben van 1935 weet en ik had nooit gedacht dat onze Joodse medemens in Amsterdam het weer zo moeilijk zou krijgen. logisch dat steeds meer Nederlandse Joden hun toevlucht in Israël zoeken. Heel jammer dat zeker.

 12. Geachte Medewerkers,

  Ik als Amsterdamse (reeds jaren elders woonachtig) mag wensen dat er op de DAM een grote MENORAH komt te staan.
  In diverse steden in Nederland is dit reeds gebeurd.

  Leest U vooral mee met Christenen voor Israel; Leest U astublieft de bemoedigingen van
  http://www.Jan van Barneveld.nl.

  Met meelevende groeten

  Wimanja Raadsheer

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.