Ambivalentie rond AZC Amstelveen

Onrust in Buitenveldert en Amstelveen deze week rond de komst van een asielzoekerscentrum. Het CJO spreekt zijn zorg uit. NIW peilt de stemming.

Snap 2015-10-15 at 11.48.32Onaangenaam verrast, dat was het CO deze week toen het vernam dat de gemeente Amstelveen van plan is in het hart van een buurt waar veel Joden wonen een asielzoekerscentrum te vestigen.Volgens voorzitter Ron – van der Wieken wordt daarmee een situatie geschapen waaraan een risico verbonden is. Al eerder had de VVD-fractie van de Amsterdamse deelraad Zuid zijn bezorgdheid geuit. De zorg bestaat eruit dat de vluchtelingen hoofdzakelijk moslims zijn die generaties lang zijn geïndoctrineerd met anti-Israël en antisemitisch gedachtegoed. Om hen midden in een ‘Jodenbuurt’ onder te brengen, is volgens het CJO vragen om problemen. Veel Joden staan ambivalent in het vluchtelingenvraagstuk. Aan de ene kant heeft ieder lid van de gemeenschap wel iemand in het voorgeslacht die ooit zelf naar Nederland is gevlucht, aan de andere kant zijn de vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen moslims. De locatie waar de opvang moet komen is aan de centraal gelegen Laan van Kronenburg, vlakbij de Liberaal Joodse begraafplaats.

Ruimhartig
Ron van der Wieken liet op AT5 in alle toonaarden weten dat de overgrote meerderheid van de Joodse gemeenschap achter de opvang van zo veel mogelijk vluchtelingen staat. Een aantal weken geleden communiceerde het CJO dat ook al in een persbericht. Daarin werd de regering opgeroepen zo ruimhartig mogelijk de deuren voor de vluchtelingen open te zetten. Van der Wieken tegen het NIW: “Het CJO staat daar voor de volle honderd procent achter en we hebben ook in ons persbericht van deze week laten weten het gesprek te willen aangaan met de vluchtelingen. Dat wil de LJG bijvoorbeeld doen met het project ‘Leer je buren kennen’. Maar om in het hart van de Joodse buurt een AZC neer te zetten lijkt me niet verstandig. Ons officieuze voorstel is dat in het pand aan de Laan van Kronenburg alleen christelijke asielzoekers worden opgevangen. Ik weet dat sommige mensen zeggen: Ah zie, ook bij jullie is het ‘not in my backyard’, maar dat is flauw. Dat we vluchtelingen ruimhartig willen opvangen wil niet zeggen dat we onverstandig of dom moeten zijn. Klopt het dat de gemeente in zijn plannen niet stil heeft gestaan bij het feit dat de opvang in het hart van de Joodse buurt ligt? “Dat lijk te kloppen. Maar laat ik voorzichtig zijn, dat kan ik niet met zekerheid zeggen.”

Teleurstellend
Voor bezorgde Joodse inwoners van Amstelveen organiseerde de gemeente een informatiemiddag. Verschillende bronnen melden het NIW dat ze de informatie die daar vanuit de gemeente werd gedeeld teleurstellend vonden. Het AZC ligt op een locatie waar veel Joodse schoolkinderen op weg naar Maimonides langsfietsen. Sommige ouders hebben hun kinderen al opgedragen een alternatieve route te nemen. Anderen laten het NIW weten helemaal niet gelukkig te zijn met de opvang van zoveel vluchtelingen.

‘Ze heeft gelijk als ze zegt dat je dan heel Buitenveldert en Amstelveen “Syriërvrij” moet maken’

Maar er zijn ook andere geluiden. Zo publiceerde Zippora Abram op haar Facebookpagina het persbericht van CJO met de woorden ‘Not in my name’, erop duidend dat ze de zorg van het CJO niet deelt. Max van Weezel, die over het probleem bij RTL-Z in debat ging met VVD-raadslid en CIDIvoorzitter Ronnie Eisenmann, is ook iemand die zich fel keert tegen het standpunt van het CJO: “De burgemeester van Amstelveen heeft gewoon gelijk als ze zegt dat je dan heel Buitenveldert en Amstelveen ‘Syriërvrij’ moet maken. Ja, de locatie is niet de beste, maar was er nu niemand in onze gemeenschap die eventueel had kunnen zorgen voor een alternatieve plek?”

4 Reacties

 1. Ook in Buitenveldert is er een opvangcentrum.
  Tot nu toe geen enkel probleem.
  Of het verstandig is om zo veel vluchtelingen in europa op te vangen waar ca. 2 % ISIS van is vraag je je wel af.

 2. Misschien denken Syriërs dat Joden die mensen zijn die met een helikopter of bulldozer huizen van arme Palestijnen vernietigen. Dus misschien ook een mooie gelegenheid om te laten zien dat niet alle Joden hetzelfde zijn. En dat het misschien zelfs fijner is een Jood op straat tegen te komen dan een moslimbroeder die IS aanhangt.

 3. Het is onverstandig om 400 Syriers op te vangen op Kronenburg.
  We weten allemaal dat bijna elke Syrier anti joods is opgevoed.
  De TV ging op zwart zodra er beelden waren van vredesconferenties tussen Israel en de Arabische landen, pagina uit Le Monde werd bij voorbaat eruit gescheurd zodra het over Israel ging.
  Je kunt niet van mensen verwachten dat hun gedachtegoed verandert zodra ze een grens passeren.
  Verder is het gebouw niet geisoleerd en ligt pal onder de Buitenveldertse baan,moet je nu mensen die uit oorlogsgebied komen wederom blootstellen aan die tering herrie?

 4. Een goede reden voor geen opvang op de laan van Kronenburg en toch ruimhartig zijn naar de vluchtelingen.
  Is er een oplossing? Jazeker, een hele eenvoudige: opvang voor jazedi’s, christenen en andere minderheden uit Syrië ter voorkoming van onrust en gevoel van onveiligheid binnen de Joodse gemeenschap. Hun kinderen zitten al in streng bewaakte scholen met hoge hekken ter voorkoming van uitingen van antisemitisme. Eeuwen lang zijn ze al de paria van de samenleving. We moeten hiermee rekening houden en in deze Joodse buurt of geen opvang of slechts opvang voor niet moslim minderheden uit Syrië.
  Helaas worden vele Syrische moslims geleerd Israel en joden te haten. Er zijn door Syrië al vele oorlogen tegen Israël gevoerd. Zoals Paulette hierboven zegt: “Je kunt niet van mensen verwachten dat hun gedachtegoed verandert zodra ze een grens passeren” ! Zo is nu eenmaal de realiteit.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.