Skip to content

Alle ‘Agenda’ artikelen

U kunt zich aanmelden bij het NIW om kosteloos een of meer activiteit(en) te plaatsen in de online agenda en de kalender van www.niw.nl. Hiervoor stuurt u een e-mail naar [email protected] waarna u de inloggegevens en de handleiding ontvangt. De handleiding is ook te downloaden als pdf.
Handleiding Online Agenda NIW

23
Okt

Joods Film Festival 2011

Door Redactie

26 oktober 2011 19:30to31 oktober 2011 08:00

 

Het Joods Film Festival is jarig. Tien jaar bestaat het nu. Ook Tuschinski, de mooiste bioscoop van Nederland, heeft wat te vieren. Op 28 oktober is het negentig jaar geleden dat het zijn deuren opende. Samen honderd jaar oud! Deze jubileumeditie van het festival heeft als thema ‘Music in Motion’, maar er is meer dan alleen muziek. Naast prachtige films heeft het festival een veelzijdige randprogrammering, zie www.joodsfilmfestival.nl.
Hieronder een selectie en helemaal onderaan vindt u het volledige programma.

 

Les Hommes libres gaat over een Algerijnse moslim die tijdens WOII in Parijs voor de politie spioneert. Als hij bevriend raakt met een Algerijnse Jood, verbreekt hij zijn banden met de politie en ontpopt zich als een ware vrijheidsactivist. De film laat een tot nu toe onderbelicht aspect van WOII zien; moslims konden in Frankrijk, ondanks hun niet bepaald arisch uiterlijk, behoorlijk vrij rondlopen waardoor ze veel Joden konden redden. Het mag bijzonder genoemd worden dat het Joods Filmfestival dit jaar opent met een film die voornamelijk Arabisch gesproken is. Regisseur Ismaël Ferroukhi zal bij de opening aanwezig zijn.

Woe 26 okt., 19.30, zaal 1 (gevolgd door het optreden van Joshua Nelson)

 

Na de openingsfilm van het festival is er een optreden van De ‘Prins van de kosjere gospel’ Joshua Nelson. Gospel (Grieks voor ‘goed nieuws’) wordt meestal geassocieerd met Afrikaans-Amerikaanse kerken, maar Nelson is geboren en opgevoed als Jood. Op achtjarige leeftijd hoorde hij een plaat van Mahalia Jackson en werd verliefd op haar muziek. Hij werd gospelzanger, maar bleef zich verdiepen in het jodendom en verbleef een tijd in Israël. Bij terugkeer in de VS besloot hij om ‘een revolutie in Joodse muziek’ te starten. Hij combineerde Joodse liturgie met gospel en de kosjere gospel was geboren. Door Oprah Winfrey ‘the next big thing’ genoemd.

 

De Jiddische verhalen van Sholem Aleichem zijn wereldberoemd geworden. Wie kent zijn creatie Tevje de melkboer, die uiteindelijk hoofdpersoon werd van de klassieker Fiddler on the Roof, niet? Hoewel de rijke koopmansfamilie van Sholem tot armoe verviel, bleef hij toch schrijven. Regisseur Joseph Dorman geeft met oude beelden en interviews vorm aan het levensverhaal van de beroemde schrijver.

Do 27 okt., 19.30, zaal 2 (met inleiding)

 

Op het festival zijn niet alleen nieuwe films te zien, ook een film uit 1922 heeft er een plek. Breaking Home Ties laat het verhaal zien van twee generaties Joodse immigranten in New York en hoe zij zich van hun Russische verleden proberen te ontdoen. Het ontstaan van de Joods-Amerikaanse cultuur, inmiddels voor iedereen bekend van film en televisie, wordt in deze film prachtig in beeld gebracht. Deze zwijgende film wordt begeleid door geïmproviseerde livemuziek van slagwerker Ruud Wiener, onder meer op marimba en vibrafoon.

Za 29 okt.,19.00, zaal 4 (met live muzikale begeleiding)

 

Het is campy, het is kitsch, het is entertainment. De gelauwerde Israëlische regisseur Eytan Fox maakt met zijn film Mary Lou een kruising tussen Mamma Mia en Glee. De jonge Israëlische homoseksueel Meïr is op zoek naar zijn moeder Mirjam. Zij droomde van een carrière als zangeres en verliet daarvoor haar zoon op zijn tiende verjaardag. In Tel Aviv aangekomen neemt Meïr een nieuwe identiteit aan als succesvolle travestiet Mary Lou.

Za 29 okt., 22.00, zaal6 (in aanwezigheid van regisseur)

 

Voor de liefhebbers is er in de nacht van zaterdag op zondag de Woody Allen Late Night Marathon. Vijf Allen-klassiekers, te weten Wild Man Blues, Annie Hall, Manhattan, Everything You Always Wanted to Know… en Hannah and Her Sisters zijn achter elkaar te zien. Het programma wordt ingeleid door doorgewinterde Allenfan Theodor Holman, die in zijn columns vaak over zijn idool heeft geschreven. Tussen de films door zijn er optredens van Amerikaanse stand-up comedians uit de stal van Boom Chicago. De marathon wordt afgesloten met een gezamenlijk ontbijt in Pathé Tuschinski. De filmheld zelf was uitgenodigd, maar liet weten dat hij, hoewel zeer vereerd, helaas niet aanwezig kon zijn… Za 29 okt., 21.30 tot ca. 08.00, zaal 4

 

Voor het eerst maakt het festival dit jaar een directe verbinding met beeldende kunst, door de videoinstallatie … and Europe will be stunned te laten zien. De Israëlische kunstenaar Yael Bartana maakte drie films, Mary Koszmary (2007), Mur i Wieza (2009) en Zamach (2011). De films vormen de inzending van Polen voor de beeldende kunst Biennale in Venetië. Het is uitzonderlijk dat Polen koos voor een Israëlische kunstenares om hun land te vertegenwoordigen.

Zo 30 okt., 12.00, zaal 2 (met inleiding)

Wie kent het niet, het hijgerige duet ‘Je t’aime, mais non plus’ uit 1969? Serge Gainsbourg werd er wereldberoemd mee. En natuurlijk vanwege zijn verhoudingen met Brigitte Bardot, Juliette Greco en Jane Birkin. Joann Sfar probeert in zijn film over Gainsbourg een genuanceerd beeld te schetsen van deze markante zoon van Russische Joden en zijn veelbewogen leven.

Zo 30 okt., 14.15, zaal 2

 

Joden hebben een levendige invloed gehad op de beginselen van de tango, wist u dat? Russische Joden die aan het eind van de negentiende eeuw naar Buenos Aires vluchtten, brachten hun eigen muziek mee en lieten de Argentijnen kennismaken met klezmer. De documentaire Tango, a Story with Jews maakt middels oude opnamen van zinderende tango’s en familieherinneringen deze invloed zichtbaar. Na afloop van de film is er een heuse Tango Salon in de VIP-room van Tuschinsky. Thomas van der Ploeg en Diana Aldenzee, leraren van dansschool Academia del Tango, zullen het voortouw nemen en de salon inleiden met hun versie van de Argentijnse tango. Aansluitend kunnen liefhebbers losgaan op de dansvloer met tango-dj Rob Nuijten.

Zo 30 okt., 16.30, zaal 3

Het programma

Alle films worden getoond in Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26 – 34, 1017 CN Amsterdam

Woensdag 26 oktober
19.30 Les Hommes Libres, zaal 1
Gevolgd door een optreden van Joshua Nelson

Donderdag 27 oktober
19.15 Cloudy Road (met interview met regisseur), zaal 3
19.30 Sholem Aleichem: Laughing in the Darkness (met inleiding), zaal 2
21.00 Liveoptreden Noam Vazana, VIP-room
22.00 The Socalled Movie , zaal 3
22.15 In Heaven, Underground (met interview regisseuse), zaal 2

Zaterdag 29 oktober
19.00 Breaking Home Ties (met live muzikale begeleiding), zaal 4
19.30 Louder than a Bomb, zaal 6
22.00 Mary Lou (in aanwezigheid van regisseur), zaal 6

Woody Allen Late Night Marathon, zaal 4
21.30 Wild Man Blues
23.45 Annie Hall
02.00 Manhattan
04.00 Everything You Always
06.00 Hannah and Her Sisters

Zondag 30 oktober
12.00 … and Europe will be stunned (met inleiding), zaal 2
12.15 100 Voices: A Journey Home, zaal 3
14.15 Gainsbourg (vie héroique), zaal 2
14.30 Cabaret Berlin: The Wild Scene, zaal 3
16.30 Tango, a Story with Jews, zaal 3
17.00 Dansen in Auschwitz (met inleiding en nagesprek)
17.45 Tango Salon, VIP-room
20.00 The Klezmatics: On Holy Ground. Zaal 3
20.30 Sneak Preview

 

20
Okt

Joods Muziek Festival 2011

Door Redactie

21 oktober 2011 20:15to30 oktober 2011 00:00

In oktober vindt in acht steden het Internationaal Joods Muziek Festival plaats. Voor ieder wat wils, want er is muziek uit Israël, Frankrijk, Denemarken, de Verenigde Staten en Nederland. Verspreid over het hele land is er altijd een locatie in de buurt: er zijn concerten in Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Santpoort en Utrecht. Er zijn ook workshops en films. Meer informatie op www.joodsmuziekfestival.nl.
Het NIW licht er een paar hoogtepunten uit en onderaan vindt u het volledige programma.

 

Shura Lipovsky, vanaf de eerste dag bij het festival betrokken, jurylid in 2008, is het onbetwiste boegbeeld van het Jiddische lied in Nederland, een van de toppers wereldwijd. Haar laatste cd Tsart is voor het Jiddische lied een klassieker van het soort (let op, muziekkenners!) Tapestry van Carole King.

Zo 23 okt., 19:00, De Toonzaal, Den Bosch, € 15,50 

Duo Bilitis, twee superbe harpspeelsters: Ekaterina Levental en Eva Tebbe. Levental is ook een begenadigd zangeres. Zeer entertainend, een feestje.

Zo 23 okt., 16:30, De Toonzaal, Den Bosch, € 15,50
Vrij 28 okt., 20:00, ’t Mosterdzaadje, Santpoort, vrijw. bijdrage
Za 29 okt., 20:15, Paleis het Loo, Apeldoorn, € 22,50
Zo 30 okt.,15:00, LJG, Amsterdam, € 15,00

De Zwoele Israëlische Jonit Shaked Golan, begonnen als sopraan maar inmiddels uitgebreid tot een zeer diep bereik. Zingt onder meer ladino-pop, verder een gevariëerd repertoire. Vormt een duo met begeleider Gabi Argov, schoondochter van een van de bekendste componisten van Israël. Een concert als een warm bad.

Zo 23 okt., 20:30, De Toonzaal, Den Bosch, € 15,50
Di 25 okt., 20:00, Folkingestraat Synagoge, Groningen, € 15,00


Vent d’Ouest, klassieke klezmer van hoge kwaliteit. Typische klezmerinstrumenten als klarinet, accordeon en bas. Grappig en met heel veel energie gebracht.

Vrij 21 okt., 20:15, Paaskerk, Baarn, € 15,00
Za 22 okt., 20:00, Merkaz, Utrecht, € 15,00
Zo 23 okt., 11:00, LJG, Den Haag, € 15,00

 

The Heart and the WellSpring wiens muziek de belichaming is van hun integere spirituele uiting, zeer aangrijpend! Clarinettist Chilik Frank is een master die je in vervoering brengt. Vanwege de traditionele aankleding is het ook een visueel feest.

Zo 23 okt., 17:00, Paradiso, Amsterdam, € 17,50*

 

Joshua Nelson, de Prince of kosher Gospel staat, in samenwerking met het Joods Film Festival, op de bühne van theater Tuschinsky. Hij combineert de soul van Amerikaanse gospel met Joodse liturgie en heeft opgetreden voor ‘iedereen’ tot en met Oprah Winfrey.

Woe 26 okt., 19.30, Tuschinski/Joods Film Festival, Amsterdam, Openingsfilm + Joshua Nelson, € 25,00

 

 

 

 

Het programma

Vrijdag 21 oktober
20:15, Paaskerk, Baarn, Vent d’Ouest Klezmer Band, € 15,00

Zaterdag 22 oktober
20:00, Merkaz, Utrecht, Vent d’Ouest Klezmer Band, € 15,00

Zondag 23 oktober
11:00, Liberaal Joodse Gemeente, Den Haag, Vent d’Ouest Klezmer Band, € 15,00
12:00, De Balie, Amsterdam, WIZO Literatuurprijs, €7,50/€10
13:15, De Balie, Amsterdam, Workshop Jiddisj lezen & zingen, €7,50/€10
15:00, De Balie, Amsterdam, Workshop Jiddisje RAP, €7,50/€10
13:30, Paradiso, Amsterdam, Joodse Muziek Open Podium, vrijwillige bijdrage
17:00, Paradiso, Amsterdam, The Heart & The WellSpring, € 17,50*
18:30, Paradiso, Amsterdam, kosher style diner, € 15,00*
20:45, Paradiso, Amsterdam, Mames Babegenush, € 20,00*
16:30, De Toonzaal, Den Bosch, Duo Bilitis, € 15,50
19:00, De Toonzaal, Den Bosch, Shura Lipovsky, € 15,50
20:30, De Toonzaal, Den Bosch, Yonit Shaked Golan, € 15,50

Maandag 24 oktober
20:00, Folkingestraat Synagoge, Groningen, Mames Babegenush, € 15,00

Dinsdag 25 oktober
20:00, Folkingestraat Synagoge, Groningen, Yonit Shaked Golan, € 15,00

Woensdag 26 oktober
19.30, Tuschinski/Joods Film Festival, Amsterdam, Openingsfilm + Joshua Nelson, € 25,00

Donderdag 27 oktober
20:00, Portugese Synagoge, Amsterdam, Trio C tot de Derde, € 13,50

Vrijdag 28 oktober
20:00, ’t Mosterdzaadje, Santpoort, Duo Bilitis, vrijwillige bijdrage

Zaterdag 29 oktober
21:30, Tuschinski/Joods Film Festival, Amsterdam, Woody Allen Late Night, € 27,50
20:15, Paleis het Loo, Apeldoorn, Duo Bilitis, € 22,50

Zondag 30 oktober
15:00, Liberaal Joodse Gemeente, Amsterdam, Duo Bilitis, € 15,00
20:00, Tuschinski/Joods Film Festival, Amsterdam, Klezmatics Film, € 12,00

 

* excl. eenmalige lidmaatschap €3,50; combiticket deze twee concerten plus diner €45,-
(De evenementen in Tuschinsky zijn geprogrammeerd door het Joods Film Festival)